Apostil Nedir ? Apostil Şerhi Nereden Alınır ?

Apostil Nedir ? Apostil Şerhi Nereden Alınır

Apostil Nedir?

Her ülkenin kendisine ait gelişmiş sistemi bulunmaktadır. Bu sistemlerin içerisinde gerçekleştirilen resmi, hukuki ve eğitim ile ilgili işler bizim ülkemizde olduğu gibi belgelendirilmektedir. Yapılan bu belgelendirmeler gerek dil farklılıkları gerekse prosedür farklılıklarından dolayı her ülkede geçerli olamamaktadır. Bu sebeple ülke hükümetleri belgelerin farklı ülkelerde geçerliliğini sağlamak amacıyla bazı kararlar almıştır. Apostil nedir sorusunun cevabını ve nerelerde kullanıldığını size açıklamayacağı çalışacağız.

Bir belgenin başka bir ülkede geçerliliğini onaylayarak kullanılmasına olanak sağlayan belge onay sistemi Apostil olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir belgenin başka ülkelerde resmiyet kazanmasını sağlayan Apostil ülkemiz sınırlarında bulunan şehirlerde valilikten temin edilirken ilçelerde ise kaymakamlıklardan temin edilmektedir. Apostil aracılığı ile resmiyet kazanan belgelere göz atılacak olursa şöyle bir liste yapılabilir,

  • Apostil edilecek belgelerin başında yurt dışında işe başlayacak olan veya eğitim almak isteyen kişilerin ihtiyacı olan diplomalar gelmektedir.
  • Mahkemeler, Cumhuriyet Savcılıkları ve mahkeme icra daireleri de dahil olmak üzere yargı mensubu olan memurlar tarafından düzenlenen resmi evrakların tamamına apostil uygulama zorunluluğu vardır.
  • Yurt dışında vatandaşlık alma gibi işlemlerde ihtiyaç duyulan doğum belgeleri de apostil işleminden geçirilerek onaylanır.
  • Herhangi bir sebeple noterliklerden alınmış olan belgelerinde apostil işleminden geçmeleri gerekmektedir.
  • Gerekli durumlarda evlilik cüzdanları da yurt dışında geçerli olabilmeleri için apostil işleminden geçirilir.
  • Apostil işleminden geçirilmesi gerekilen belgelerin içinde vekaletnameler de bulunmaktadır.

Apostil tasdiki gerçekleştirilen bu belgeler Lahey Sözleşmesi’ni kabul etmiş bütün üye ve taraf devletlerde resmiyet kazanır. 1961 yılının 6 Ekim tarihinde toplanan Lahey Konferansı esnasında kabul edilen Lahey Sözleşmesi ile yasal hale gelen apostil uygulaması ile onaylanan belgeler yaklaşık 113 ülkede geçerli kabul edilmektedir.

Apostil İşleminden Geçen Belgelerden Nereden Alınabilir?

Apostil işlemleri temelde valiliklerde ve kaymakamlıklarda gerçekleştirilmektedir. Apostil işleminden geçen belgeler düzenlenirken gerçekleşecek işlemler büyük bir titizlik içerisinde gerçekleştirilmektedir. Çünkü yapılacak bir hata ile belgelerin resmi geçerlilikleri sağlanamayacaktır. Başka ülkelerde geçerliliklerinin onaylanması için apostil işleminden belge geçirmek isteyenlerin yapması gerekenler şu şekilde sıralanacaktır.

  1. Apostil işleminden geçecek belgelerin (diploma, nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanları gibi) orijinal hali öncelikle yeminli tercümanlar tarafından teslim edilecek ülkenin diline tercüme ettirilmelidir. Bunun için alanında uzman ve deneyimli tercüme bürolarından veya yeminli tercümanlardan destek alınmalıdır. CanCan Tercüme olarak apostil tercüme işlemlerinde alanında uzman tercümanlarımız ile detaylı ve titiz bir hizmet sunmaktayız.
  2. Tercümesi yapılmış olan belgenin altında tercümanın imzası bulunmalıdır ve bu imza noterlikler tarafından tasdik edilmiş olmalıdır.
  3. Noter imzası ve mührü eklenmiş olan belge artık Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylanmış bir belge olarak kabul edilecektir.
  4. Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylanmış bu belgeyi daha sonra illerdeki valiliklere veya ilçelerde bulunan kaymakamlıklardan imza ile mührün gerçek olduğuna dair onay alınmalıdır. Bu son adım da gerçekleştirildikten sonra bu belge artık başka ülkelerde de geçerli resmi bir belge haline gelmiş olacaktır.

Apostil mührü geçilen belgeler artık uluslararası geçerliliğe sahip olacaktır. Apostil şerhi bulunan belgelerin kısıtlı bir geçerlilik süreleri yoktur. Ancak apostil şerhinin bulunduğu belgenin belirli bir geçerlilik süresi varsa ve bu belgenin geçerlilik süresi dolması halinde apostil şerhi de geçersiz bir duruma gelecektir. Yani apostil şerhinin geçerlilik süresi belgelerin resmiyet geçerliliğine bağlıdır. Diğer yandan bu durumun bir istinası nüfus kayıt örneklerine yapılan apostil işlemleridir. Uluslararası geçerlilik kazanması amacıyla apostil işlemine tabi tutulan nüfus kayıt örneklerinin apostil şerhi geçerlilik süresi altı ay ile sınırlıdır. Apostil mührü yapılan tarihten altı ay sonra kullanılmak istendiği takdirde yeniden apostil işlemi gerçekleştirilmesi gerekecektir.

CanCan tercüme bürosu olarak verdiğimiz tüm dillere göz atmak için tıklayın.

CanCan tercüme bürosu olarak tüm hizmetlerimize göz atmak için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now Button7/24 Arayın Hemen Teklif Alın