Dünyada En Çok Konuşulan 10 Dil

Dünyada en çok konuşulan 10 dil

Dünyada En Çok Konuşulan Diller

Bütün canlılar hemcinsleri ile iletişim kurmanın bir yolunu bulmuş veya keşfetmiştir. İnsanlıkta tarihin başlangıcından bu yana farklı iletişim yolları keşfederek güncel dillerin oluşumuna öncülük etmiştir. 206 farklı ülkenin birbirinden farklı birçok dili bulunmaktadır. Bazı ülkeler kendi dillerini kullanmaya devam etseler dahi üzerlerinde hakimiyeti bulunan ülkelerin de dilini resmi dil olarak kabul edebilmektedirler. Birçok kişinin aklına en az bir kere de olsa ‘Acaba dünyada en fazla konuşulan dil hangisidir?’ sorusu mutlaka gelmiştir.

Dünya’da En Fazla Konuşulan 10 Dil

Dünya üzerinde en fazla kullanılan dillerin bütün lehçelerine ulaşarak sayım yapmak mümkün olmasa da genel bir sıralama yapıldığı takdirde hiç kuşkusuz evrensel dil olarak sayılan İngilizce birinci gelecektir. Ancak bölgelerin kullandığı ana dillere göre bir sıralama yapılacak olursa bu durum değişecektir. Dünya da en fazla kullanılan ilk 10 dile bakacak olursak şöyle bir sıralamadan söz etmek mümkün olacaktır.

  1. Mandarin Dili: Mandarin dili dünya üzerinde yaygın bir şekilde kullanılmasa dahi Çin’in resmi dili olması sebebiyle dünya üzerinde en fazla konuşulan diller sıralamasının 1. sırasında yer alacaktır. Çin dünya üzerinde neredeyse en kalabalık nüfusa sahip ülkelerden birisi olarak ana dilinin en çok konuşulan dil olması şaşırtıcı bir durum olmayacaktır.
  2. İngilizce: Dünya üzerinde evrensel dil olarak kabul edilen İngilizce ise sıralamada ikinci olarak yer almaktadır. Evrensel dil olarak kabul edilmesi ile dünyanın birçok yerinde resmi dil olmasa da konuşulan İngilizce bunun yanı sıra birçok ülkenin de resmi dili olarak kullanılmaktadır. Bu ülkelerin başında Yeni Zelanda, Kanada, Amerika, Güney Afrika ve Avusturya gelmektedir. Ayrıca Çin’e toprak ile bağlı olsa da ekonomi ve yönetim anlamında bağımsız olan Hong Kong’ ta da resmi dil olarak İngilizce konuşulmaktadır.
  3. Hintçe: Çin gibi oldukça kalabalık bir ülke olan Hindistan’ın resmi dili olan Hintçe de listede üçüncü sırada yer almaktadır. Yaklaşık 497 milyon kişi Hintçe konuşmaktadır.
  4. İspanyolca: Güney Amerika ve Orta Amerika ülkelerinin neredeyse yarısından fazlasında ana dil olarak kullanılan İspanyolca yaklaşık olarak 392 milyondan fazla insan tarafından kullanılması ile listenin dördüncü sırasında yer almaktadır.
  5. Rusça: Rusya son yıllarda teknoloji alanında attığı önemli adımlar ile resmi ve ana dilini dünya üzerinde daha fazla konuşulur bir hale getirmeyi başarmıştır. Birleşmiş Milletlerin altıncı dili olarak kabul edilen Rusça listenin beşinci sırasında yer almaktadır.
  6. Arapça: Özellikle Orta Doğu’da yaygın bir şekilde kullanılan Arapça, Kur’an dili olması sebebiyle de dünyanın birçok yerindeki Müslümanlar tarafından öğrenilerek kullanılmaya başlanması sebebiyle listede altıncı sırada yer almaktadır.
  7. Bengal Dili: Bangladeş de Çin ve Hindistan gibi dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer almaya yakın bir nüfusa sahiptir. Nüfusu yaklaşık 211 milyon olan Bangladeş’in resmi dili olan Bengal dili sıralamada yedincidir.
  8. Portekizce: Portekiz oldukça küçük bir ülke olmasına rağmen son yıllarda çok fazla kişi tarafından öğrenilen ve konuşma dili olarak kullanılan Portekizce listenin sekizinci sırasındadır.
  9. Malayca: Endonezya ve Malezya’nın resmi dili olan Malayca yaklaşık olarak 159 milyon insan tarafından kullanılması sonucunda dokuzunca sırada bulunmaktadır.
  10. Fransızca: Toplam 29 ülkede resmi dil olarak kullanılan ve dünya üzerinde telaffuzu sebebiyle en kibar dil kabul edilen Fransızca ise listenin onuncu sırasında yer almaktadır.

CanCan tercüme bürosu olarak verdiğimiz tüm dillere göz atmak için tıklayın.

CanCan tercüme bürosu olarak tüm hizmetlerimize göz atmak için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now Button7/24 Arayın Hemen Teklif Alın