Paraphrase Nedir

paraphrase-nedir

Paraphrase nedir?, okuduğunuz ya da öğrendiğiniz bir bilgiyi, anlamı ve bütünlüğü bozmadan, kendi kelimelerinizle harmanlayıp kullanarak tekrar yazım ya da anlatım şeklidir. Bu anlatımı yaparken amaç, okuyucuya ya da dinleyiciye anlattığınız konuyu en iyi şekilde anladığınızı ve doğru aktardığınızı hissettirebilmek çok önemlidir. Paraphrase, elinizde bulunan metni sadece bazı kelimeleri değiştirip baştan yazmaktan çok daha fazlasıdır. Önemli olan, başkasının fikirlerini ve cümlelerini anlayarak yeniden anlatabilme olayıdır.

Paraphrasing’e Neden İhtiyaç Duyulur?

Paraphrase genel olarak metnin editör veya çevirmen kontrolü sağlanıp bu şekilde sağlam bir imla ve dil yapısına sahip olması durumudur. Bu işlemini yapacak insan yazının kaynak ve hedef dillerine hakim olmalıdır. Bununla beraber ciddi bir dile, yazım ve imla bilgisine sahip olmalıdır.

Paraphrase’e hangi durumlarda ihtiyaç duyulur?

Paraphrase’e hangi durumlarda ihtiyaç duyulur derseniz özellikle akademik yazılar, tezler, bitirmeler, makalelerde geçen ve alıntı yapılmadan özgünlüğe ihtiyaç duyulan yazılarda aktarılması gereken bilgilerin kesinlikle paraphrase işleminden geçmesi gerekir.

Bu ve buna benzer durumlarda kaynak genellikle başka bir akademik yazı, tez ya da blog, web sitesi yazısı olduğundan, paraphrase yapan kişinin aynı alanda bu işte uzman olması gerekir.

Kaynak metinden paraphrasing nasıl yapılır?

Paraphrase için çevrimiçi olarak ulaşabileceğiniz birçok uygulama vardır. Fakat bu uygulamalar asla insanın kendi özgünlüğüyle yazdığı metnin yerini tutmayacaktır. Tercümeyle benzer şekilde özellikle akademik metinler için yoğun talep görmekte olan paraphrase hizmeti profesyonel bir çevirmen ya da kaynak metnin diline olabildiğince hakim bir kişi tarafından yapılmalıdır. Aksi halde intihal dediğimiz durum ile karşı karşıya kalınabilir. İntihalden uzak durmak için şu adımlara özen gösterilmesi gerekmektedir:

  • Kaynak metinde anlatılanları tamamıyla anlayabilmek için, metin defalarca okunmalıdır.
  • Kaynak metindeki paraphrase yapılacak tek bir cümle içinde geçen bilginin, paraphrase yapılırken birkaç cümleye bölünmesi daha sağlıklı ve daha doğru olacaktır.
  • Yeniden yazarken yapılması gereken başladıktan sonra, metnin orijinaline olabildiğince az bakıp genellikle kendi cümlelerinizle yazmak, yaptığınız bu işlemi daha doğru hale getirir.
  • Kaynak metinde kullanılan kelimelerin eş anlamlıları kullanılırken yapmanız gereken, cümlenin orijinal yazıdakiyle aynı anlama gelmesine dikkat edilmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now Button7/24 Arayın Hemen Teklif Alın