Ticari Tercüme Nedir?

ticari-tercume-nedir

Ticari Tercüme Nedir? Ticaret temel anlamı ile kazanç elde etmek adına tasarlanıp üretilen ürünlerin ya da maddi değeri olan hizmetlerin üreticiden tüketiciye ulaştırılmasını ifade eder. Ticari çeviri ise ticaret sektörü dahilindeki bilgi, belge ve dokümanların talep edilen dile tercüme edilmesi işlemidir. Raporlar, bilançolar, muhasebe kayıtları, firma evrakları, uluslararası dijital yazışma metinleri vs. ticari çevirisi yapılabilecek kaynaklar arasında yer alır. Ticari çevirinin etkili olması için sektörü bilen tercüme ofisleri, eğitimli ve alanında uzmanlaşmış tercümanlar, teknik birikimi yüksek editörler olmazsa olmazdır. Böylece müşterinin istediği ticari çeviri kısa sürede, eksiksiz ve anlaşılır biçimde hazırlanıp teslim edilir.

Ticari tercüme alanı son derece geniştir. Bankacılık, yatırım danışmanlığı, sigortacılık, finans, tasarım, gayrimenkul, inşaat, elektronik gibi devam eden sektörler hem ithalat ihracat için hem dünyadaki gelişmeleri yakından takip edebilmek için hem de yabancı kaynaklardan da beslenen sektörel dergi ve bültenler çıkarmak için ticari çevirmen ve ticari çeviri hizmeti sunan bürolara yönelir.

Ticari Tercümenin Kapsamı

Yabancı firmalarla yapılan anlaşma akitlerinin, ithalat – ihracat belgelerinin, finansal dokümanların, banka hesap özetlerinin, periyodik bilançoların, banka dekontlarının, sigorta poliçelerinin çevirileri, yıllık rapor çevirileri, alım – satım iş ve işlemlerinin, mali tabloların, rapor ve analizlerin çevirileri, ekonomik rapor tercümeleri; menkul kıymetler, hisse senedi, fon, gelir tablosu ve poliçe çevirileri ticari tercümenin alanındadır. Ticari tercüme alanı bu kadarla da sınırlı değildir.Firma raporlarının çevirileri, medya alanına yönelik basın ilanlarının tercümesi, ticari yazışmalar, mailing de dahil oldukça geniş bir faaliyet alanı bulunur.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na ibraz edilmesi zorunlu olan belgelerin tercümesi, bakanlık onayı gerektiren ürünlere ait ticari katalog çevirileri, broşür çevirisi, yazışma çevirileri, kullanım kılavuzu çevirisi, gümrük evraklarının tercümesi, faaliyet alanı belgesi ve ticari sicil kaydı çevirisi, ticari sunum çevirileri de ticari tercüme alanına tabidir.

Özetle ticari kimliği bulunan her kurum, kuruluş ve işletmenin ticari kaynaklı çeviri gereksinimleri bu kapsamda yer alır. Uzman çeviri büroları bu alanda yetkin çalışanları ile ticari çeviri hizmeti sunar. Sağlık, otomotiv ve gıda başta olmak üzere tüm sektörlerin gereksinim duyduğu ticari çevirilerde teknik bilgi ve birikim, konuya hakimiyet son derecede önemlidir. Çeviri yapılacak alanda birikim sahibi teknik çevirmen zaman ve performans avantajı sunar. İşler daha kısa sürede yapılarak müşteriye teslim edilir.

Ticari Tercüme Aşaması Nasıl İşler

Ticari tercümesi yapılacak metin tercüme bürosuna ulaştığında yetkili birim incelemesinden geçer, müşteri ile istişare edilerek hangi dil çiftinin kullanılacağı belirlenir. Kaynak metni birden fazla dile çevirmek de mümkündür.Daha sonra çevirinin biçim ve içeriği üzerinde mutabık olunur. Karakter sayısından görsel imaj kullanımına değin her bir detay bu noktada belirlenir. Tablo, resim, şablon kullanılacaksa bunlar hakkında karar verilir; broşür ve katalog için nasıl bir hitap dili benimseneceği üzerinde mutabık olunur. Belirlenen fiyat ve teslim süresi kararlaştırıldıktan sonra içerik konuya hakim uzman çevirmene iletilir. Çeviri tamamlandıktan sonra proofreading yapılır ve tamamlanarak müşteriye teslim edilir.

Ticari – resmi çeviri işlemleriniz için yeminli tercüman ile çalışmaya özen göstermeniz gerektiğini hatırlatalım. Firmaların resmi iş ve işlemleri olduğu dikkate alındığında birlikte çalışılacak olan çeviri bürosunun kadrosunda yeminli tercüman olmasına dikkat etmek önem arz eder. Çeviri türü ne olursa olsun tecrübeli, eğitimli ve bilgili kişilerle çalışmak gerekir. Çeviri hizmeti alınan kurum ile uzun süreli çalışmak da uzun vadede oldukça faydalıdır. Ticari üslubunuzu, beklentilerinizi, şirket vizyon ve misyonunuzu tekrar tekrar anlatmak zorunda kalmamak zaman, emek ve maddi kazanım demektir.

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now Button7/24 Arayın Hemen Teklif Alın