Vekalet Nedir – Neden Verilir ? Vekalet Çevirisi Nasıl Yapılır

vekalet nedir-neden verilir

Vekalet Nedir?

Değişen dünya ile insanların iş yoğunlukları yaşam şartları da değişmektedir. Bu değişimler ile kişiler kendi işlerine yetişememe gibi durumlar yaşayabilmektedirler. Yoğunluğun yanı sıra özgürlük ve seyahat kısıtlamaları olan kişilerde resmi işlerinin aksaması ile sıkıntı yaşayabilmektedirler. Yaşanılan bu aksamalar vekalet etme, vekalet verme ve vekaletname gibi kavramların günlük hayata girmesine neden olmuştur. Bu yazıda Vekalet Nedir sorusunun cevabını en iyi şekilde açıklamaya çaba göstereceğiz.

Anayasal olarak bir sözleşme sayılan vekalet ile vekil olan kişi bu sözleşmeye dayanarak kendisine atfedilen bir işi yerine getirmesi sonucu borçlanma olarak ifade edilir. Tanımı gereği negatif bir durum gibi dursa da resmi veya hukuksal alt yapılı işlemlerin daha güvenilir ve hızlı bir şekilde tamamlanmasına olanak sağlamaktadır. Her resmi işlemde olduğu gibi vekaletin de belli kriterleri vardır ve bu aşamalar derin bir titizlikle gerçekleştirilmelidir. Bu kriterlere bakılacak olursa,

  • Söz konusu olan vekalet verme işleminin muhakkak hukuksal yollarla yapılması gerekmektedir.
  • Vekalet verilecek kişinin erginlik yaşı kabul edilen 18 yaşı tamamlamış ve akli dengesinin yerinde olması gerekmektedir.
  • Hukuksal yollarla gerçekleştirilmesinin yanı sıra vekalet verme işleminin noter huzurunda olması gerekir. Unutulmaması gerekir ki noter onayı almamış hiçbir vekalet işleminin hukuksal geçerliliği olmamaktadır.

Vekalet Neden Verilir?

Vekalet verme işlemi bir kişinin başka bir kişiye kendi adına hareket etme yetkisini vekaletname denilen yazılı belge ile vermesi ile tamamlanır. Vekaletnameler genel veya sınırlı yetkilere sahip olabilmektedir. Kişiler birçok nedenle vekalet verebilmektedir.  En aktif kullanılan vekaletname türlerinin başında boşanma davaları gelir. Boşanma davaları devam ederken taraflardan birisinin sürece aktif katılım sağlamak istememesi sonucu vekalet verilebilmektedir. Tapu işlemleri vekalet verilebilen diğer konulardan birisidir.  Gerekli işlemlerin tamamlanması sonucunda vekaletname sözleşmeleri son bulur.

Vekalet verilirken vekalet veren kişi ile vekalet verilen kişi arasında şahsi bir güven bağı olması gerekir. Bunun dışında vekalet verilen kişi vekaletnameye bağlı olmayan hiçbir yetkiyi kullanamamaktadır.

Güncel Vekalet Ücretleri

2020 yılının sonu ile güncellenen vekalet ücretleri noterliklere de yansımıştır. Yetkili kişilerin yaptığı açıklamalara göre vekalet ücretleri şu şekildedir,

  • Avukatlara verilecek vekaletler için 90,50 ₺ ile120 ₺ arası değişen ücretler ödenmektedir.
  • Neredeyse kurulan her şirket için bir muhasebeye vekalet verilmektedir. 2021 yılı mart ayına kadar bir muhasebeciye verilecek vekalet ücreti 120 ₺ ve 150 ₺ arasında değişmektedir.
  • Tapu satışı yapmak isteyen kişiler 2021 mart ayına kadar 200 ₺ ile 550 ₺ arasında bir vekalet ücreti vermeleri gerekmektedir.
  • Araç alım satımı esnasında ödenen vekalet ücreti diğer ücretlendirmelerden farklılık göstermektedir. Bu farklılığın sebebi ise araç devri, plaka değişimi gibi ücretlendirmelerinde dahil edilmesidir. Bütün bu ücretlendirmelerin tamamı için yaklaşık olarak 290 ₺ ödeme yapılması gerekmektedir.

Vekalet ücreti ödemesi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir hususta bu ücretlerin gidilen notere ve yapılan işlemlere göre farklılık gösterebileceğidir. Ayrıca 2021 mart ayı itibari ile verilen bu fiyatlandırmalara yeni zamlar eklenebileceği unutulmamalıdır.

Vekalet Çevirisi Neden Yapılır?

Kişiler taşınmaz ile araç satışı yapmak istemeleri halinde veya takas işlemleri, ticari değeri olan bir malın para aracılığı olmaksızın değiş tokuş yapılması olarak adlandırılan trampa işlemlerinde ve istimlak gibi işlemlerde vekalet verebilmektedir. Verilen bu vekaletnameler eğer Türkçe dışında yabancı bir dil ile verilecekse kişilerin vekaletnameleri tercüme ettirmesi gerekmektedir. Cancan Tercüme olarak vekaletname tercümeleri ile ilgili detaylı hizmetler sunmaktayız. Sadece gayrimenkul ve araç alım satımlarında değil resmi kurum işlemlerinde de gerekli olacak vekaletname tercümeleri için Cancan Tercüme ile iletişim kurabilirsiniz.

CanCan tercüme bürosu olarak hizmet verdiğimiz tüm dillere göz atmak için tıklayın.

CanCan tercüme bürosu olarak tüm hizmetlerimize göz atmak için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Call Now Button7/24 Arayın Hemen Teklif Alın